Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Wim en Max in plakken op de tosti

14 augustus 2013, 15.28 uur · Aangepast 18 augustus 2013, 22.35 uur

Het einde is nabij voor de varkens Wim en Max. Binnenkort zijn ze in plakken terug te vinden op een tosti bij de Tostifabriek op Oostenburg.

Het doel van het kunstproject was het hele proces te laten zien van het maken van een tosti. 'We worden helemaal platgebeld door mensen die het verschrikkelijk en zielig vinden dat Wim en Max geslacht worden. Ook is er een soort reddingsactie op Twitter gestart', zegt een woordvoerster van cultureel instituut Mediamatic.

De woordvoerster laat weten dat sommige mensen boos zijn maar dat er vooral verdriet heerst over de slachting van de twee geliefde varkens morgenochtend. 'Dat is precies het doel van dit project. Mensen hebben geen idee meer dat vlees van dieren komt. En als een varkentje dat ze geknuffeld hebben dood moet voor dat stukje vlees, vinden mensen dat erg.’’

Zondag is een braderie waar het vlees van de varkens wordt gebraden dat niet op de tosti komt. Volgende maand is er nog een afsluitende bijeenkomst waar de tosti’s gegeten worden. De broodjes gaan 25 euro per stuk kosten.

Flickr: Willem Velthoven