Start van hoofdcontent

Stad

nl

Incassobureau scant kentekens en tipt schuldeisers

21 augustus 2013, 19.43 uur · Aangepast 29 augustus 2013, 03.24 uur

De privacy van duizenden Amsterdammers is mogelijk geschonden door incassobedrijf Debtscan. Het bedrijf maakt foto's van alle nummerborden van passerende en geparkeerde auto's om zo wanbetalers op te sporen.

Het bedrijf zegt dat ze de ongeveer tienduizend foto's niet bewaren. Advocaat en privacyspecialist Christiaan Alberdingk Thijm vindt dat de wet wordt overtreden.

'Eigenlijk wordt iedereen met een auto op voorhand al aangemerkt als verdachte. En om nou iedereen zomaar als verdachte te markeren omdat auto op straat staat, gaat nogal ver', aldus Alberdingk Thijm.

RED Amsterdam heeft inmiddels vragen gesteld aan de burgemeester. 'In Amsterdam moet je je vrij en anoniem kunnen bewegen en niet zomaar gecontroleerd kunnen worden door allerlei mensen. Als de overheid het doet, zijn we al heel kritisch, maar dat een particulier bedrijf dat doet moet niet kunnen', aldus Roderick Evans Knaup van de partij.

Sinds een jaar rijdt Debtscan door de stad in opdracht van deurwaarders en schuldeisers. Wanneer een nummerplaat wordt aangetroffen die gelinkt staat aan iemand met schulden, krijgt de opdrachtgever een seintje. Met een foto en de locatie waar de auto staat geparkeerd kan de schuldeiser beslag leggen op het voertuig.

Debtscan laat aan AT5 weten dat de foto's die niets opleveren, worden vernietigd. Er is volgens het bedrijf geen database waarin de nummerborden worden bewaard. PvdA, VVD, D66, Groenlinks en de SP zetten grote vraagtekens bij de werkwijze van het bedrijf.