Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oud-hoogleraar VU schuldig aan academisch wangedrag

23 september 2013, 10.33 uur · Aangepast 26 september 2013, 19.01 uur

Oud-hoogleraar antropologie Mart Bax (Vrije Universiteit) heeft zich schuldig gemaakt aan academisch wangedrag. Volgens een rapport, dat de VU vandaag uitbrengt, pleegde Bax 15 jaar lang plagiaat en maakte hij zich schuldig aan valsheid in geschifte.

Daarnaast heeft hij minstens 61 publicaties verzonnen, zichzelf meerdere onderscheidingen toegekend en verzon hij interviews en verschillende nevenfuncties. Dat melden de Volkskrant en NRC Next vandaag. Het volledige rapport is hier te bekijken. 

Bax was tussen 1965 en 2002 in dienst van de VU. De universiteit heeft inmiddels te kennen gegeven de conculsies van het onderzoeksrapport te onderschrijven. Er worden geen juridische of arbeidsrechtelijke stappen tegen de ontmaskerde hoogleraar genomen, omdat hij al in 2002 met emiraat is gegaan.

Vermoedens van wetenschappelijke fraude waren er al in 2002. Vorig jaar verscheen het boek 'Ontspoorde Wetenschap' van journalist Frank van Kolfschooten, waarin ook het academisch wangedrag van Bax beschreven wordt. Pas in maart dit jaar besloot de VU tot een onderzoek over te gaan. Ook daar heeft de onderzoekscommissie kritiek op.