Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kritiek op verbouwing toren Oude Kerk

24 september 2013, 13.49 uur · Aangepast 24 september 2013, 18.49 uur · Foto: Jos van Zetten

Stadsdeel Centrum heeft zichzelf een bouwstop opgelegd. Er is namelijk kritiek op de verbouwing van de Oudekerkstoren.

De toren van de Oude Kerk is namelijk eigendom van het stadsdeel, in tegenstelling tot de rest van het historische gebouw dat onder de Stichting de Oude Kerk valt. Voor de verbouwing van de kerk wilde het stadsdeel namens de stichting de toren verbouwen tot een mooie entree, maar daar is niet iedereen blij mee.

Volgens de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad wordt de entree na de verbouwing veel te licht. 'Het architectenbureau toont een voorbeeld van een vergelijkbaar ontwerp in een hippe modezaak. Van de Oudekerkstoren zal inwendig niets meer te zien zijn. Het balkenplafond verdwijnt uit het zicht', laat de vereniging in een persbericht weten.

'Het betreft dus een volkomen ontkenning van het karakter van de historische torendoorgang, die juist de eigenschap had van een relatief donkere ruimte met uitzicht op het lichte kerkinterieur.' Hoewel de verbouwing weer terug te draaien zou zijn, is de vereniging het er niet mee eens. 'De inbouw is 'reversibel' (terug te draaien), dus er wordt geen schade aangericht, maar is het ook de benadering die wij zouden willen voor het oudste monument van onze stad? Straks heb je helemaal niet meer het idee dat je een oud kerkgebouw binnengaat.'

Het stadsdeel heeft de bouw stilgelegd omdat er nog tot 30 september bezwaar gemaakt kan worden tegen de verbouwing.