Start van hoofdcontent

Stad

nl

Israëlische president in de stad

29 september 2013, 12.14 uur · Aangepast 2 oktober 2013, 08.40 uur

De Israëlische president Shimon Peres (90) bezoekt vandaag de Hollandsche Schouwburg en Portugese Synagoge.

Vanuit de Hollandsche Schouwburg werd de Joodse gemeenschap gedeporteerd in de Tweede Wereldoorlog. In de Portugese Synagoge houdt Peres een toespraak.

Morgen bezoekt Peres de rest van Nederland, dan staan onder meer een bezoek aan het Vredespaleis en het Internationaal Gerechtshof op de agenda. Op de laatste dag gaat de negende president van Israël op audiëntie bij koning Willem-Alexander en ontmoet hij premier Mark Rutte op het Catshuis.

Begin vorig jaar kwam de Israëlische premier Benjamin Netanyahu langs in de synagoge. Bekijk hier de beelden terug.

UPDATE: Peres heeft ook het Anne Frank Huis bezocht. De president was ongeveer drie kwartier binnen. Ook heeft Peres een toespraak gehouden waarin hij het belang van Anne heeft benadrukt. Dat heeft het museum laten weten.

UPDATE: In het gastenboek van het Anne Frank Huis schreef Peres: 'Anne behoort tot de geschiedenis van de mensheid, toen de mens het verschil begon te begrijpen tussen kwaad en goed, tussen licht en donker. Haar onschuldige, waarachtige stem zal over de hele wereld te horen zijn, doorklinken in vele generaties, zodat zij het verschil begrijpen tussen menselijk en satanisch zijn. Het is de stem van de Joden, die zoveel betaald hebben voor hun menselijke betrokkenheid. Zij werden vermoord maar de waarheid overleefde. Het licht van Anne versloeg het donker. Het Achterhuis is de kleinste en meest ontroerende plek in de wereld.'

Lerak