Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Burgemeester wil dat Den Haag vluchtelingen opvangt

2 oktober 2013, 22.36 uur · Aangepast 3 oktober 2013, 17.44 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan gaat er bij staatssecretaris Fred Teeven op aandringen een tijdelijke opvanglocatie in de Randstad te openen.

Daar moeten dan de rondzwervende uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Vluchtflat terechtkunnen. Op verzoek van de gemeenteraad zegde de burgemeester woensdagavond toe 'maximale druk' uit te zullen oefenen op zijn collegabestuurders in Den Haag voor humane opvang.

GroenLinks diende woensdagavond tijdens de gemeenteraad een motie met die strekking in. De oproep aan het college van burgemeester en wethouders om in Den Haag aan te dringen op een snelle, humane opvangoplossing kreeg de steun van PvdA, D66, SP en CDA en behaalde daarmee een ruime meerderheid.

Mocht de staatssecretaris niets voelen voor een tijdelijke opvanglocatie met een open regime, dan wil de raad dat de burgemeester particuliere initiatieven toestaat en ondersteunt.

De vluchtelingen hebben mogelijk al een nieuwe locatie in de stad. Op de Weteringschans werd een pand voor ze gekraakt en ze kunnen vanavond ook terecht in een kerk in Noord.