Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Teeven: 'Geen opvang asielzoekers Vluchtkerk'

3 oktober 2013, 13.25 uur · Aangepast 6 oktober 2013, 21.16 uur

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaat geen tijdelijke opvanglocatie in de Randstad openen voor de rondzwervende uitgeprocedeerde asielzoekers uit de Vluchtkerk in Amsterdam.

Dat zei de bewindsman donderdag in een reactie op een verzoek van burgemeester Van der Laan.

De overheid kan niet voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers zorgen, aldus Teeven. Hij gaat in 'goede samenwerking' met de stad kijken wat hij voor de groep kan betekenen. Volgens burgemeester Van der Laan gaat het om een groep van ruim 200 uitgeprocedeerden, die gisteravond hun intrek namen in het 'Vluchtkantoor'.

Woensdagavond nam de raad met ruime meerderheid een motie van GroenLinks aan waarin om een opvanglocatie wordt gevraagd. Van der Laan beloofde daarop ´maximale druk´ te zullen uitoefenen voor een humane opvang.

Bij een negatieve reactie uit Den Haag zou de stad volgens de gemeenteraad particuliere initiatieven moeten toestaan en ondersteunen. Als het dan gaat om de particuliere opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers uit medisch oogpunt, ziet de staatssecretaris niet veel problemen. ´Maar dan moet er wel een medische noodzaak zijn´, benadrukte hij.

Van der Laan hoopt dat kerken in de hoofdstad onderdak kunnen blijven aanbieden, zolang er geen oplossing komt vanuit de landelijke politiek. Hij beloofde de kerken daarin te ondersteunen.