Stad

'Slimmer leven' in drijvende woonwijk

10 oktober 2013, 22.38 uur · Aangepast 12 oktober 2013, 22.45 uur

Het duurt nog even, maar over een drie jaar moet de drijvende woonwijk 'Schoonschip', in het Johan van Hasseltkanaal, af zijn.

De energieneutrale waterwoningen, 47 in totaal, moeten bijna geheel zelfvoorzienend zijn. Elk huis wekt zelf energie op, zuivert water en heeft een mini-kas om eigen groente en fruit te verbouwen.

De bedenker van het project, Thomas Sykora: 'Ik denk dat dit project zich onderscheid van andere zelfbouwinitiatieven omdat het echt heel erg de nadruk legt op de duurzaamheid. Op zowel de energetische duurzaamheid als de sociale duurzaamheid'.

Toekomstig waterbewoner Marjan de Blok kan dan ook niet wachten om wat duurzamer te gaan leven. 'Ik woon nu drie hoog in Amsterdam West. Daar kan ik natuurlijk wel met zonnepaneeltjes aan de slag, maar dat zet geen zoden aan de dijk.'

Alle woningen zijn overigens al vergeven. Onder de belangstellenden bevinden zich ook BN'ers als Floortje Dessing, Waldemar Torenstra en Sophie Hilbrand. Zij maken als eersten aanspraak op de woningen, die variëren in prijs van circa 110.000 tot 430.000 euro.