Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen onderzoek naar proefschrift Bax

14 oktober 2013, 19.13 uur · Aangepast 15 oktober 2013, 17.24 uur

De Universiteit van Amsterdam gaat niet onderzoeken of de gepensioneerde hoogleraar Mart Bax (VU) gefraudeerd heeft met zijn proefschrift. Dat zei een woordvoerder van de UvA, waar Bax is gepromoveerd.

Een onderzoekscommissie onder leiding van historicus Michiel Baud bracht vorige maand naar buiten dat de antropoloog Bax zich schuldig heeft gemaakt aan meerdere vormen van wetenschappelijk wangedrag, fraude en zelfplagiaat.

Zo zoog de hoogleraar ruim 60 artikelen uit zijn duim en publiceerde hij zijn eigen werk na enkele aanpassingen opnieuw. Met name bij onderzoeken naar een klooster in Brabant en een bedevaartsoord in Bosnië ging Bax de fout in.

Volgens het onderzoeksrapport van Baud zou Bax pas ver na het schrijven van zijn proefschrift zijn begonnen met frauderen. De UvA ziet daarom geen noodzaak om het werk alsnog te onderzoeken. Bax' verzonnen publicaties worden uit het registratiesysteem van de VU gehaald en buitenlandse uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften waarin verzonnen artikelen van zijn hand zijn verschenen en redacteuren, worden hiervan op de hoogte gebracht.