Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Nieuwe brug verbindt Zuidas met Buitenveldert

15 oktober 2013, 20.20 uur · Aangepast 16 oktober 2013, 12.35 uur · Foto: Martine Bakker

Het idee van de Torensluisbrug over de Singel, maar dan op de Zuidas. Dat is de gedachte achter de nieuwe Lex van Deldenburg aan de Zuidas, vernoemd naar de bekende Joodse componist Lex van Delden.

De Lex van Deldenbrug verbindt niet alleen de De Boelelaan en het Gershwinplein met elkaar, maar ook de binnenstad en Buitenveldert. De brug is speciaal voor fietsers en voetgangers die willen doorsteken.

Volgens de architect Liesbeth van der Pol is de brug niet alleen een plek om overheen te lopen of te fietsen, maar ook om even stil te staan en om je heen te kijken wat er allemaal in de stad gebeurt. 'Naar de Zuidas die steeds verder groeit, naar de De Boelelaan, die groener is dan veel mensen zich realiseren, en naar het water beneden je, dat door heel Amsterdam stroomt.’

De nieuwe brug kreeg zijn naam op initiatief van Peter Bree, een groot liefhebber van Van Delden. Op de Zuidas worden alle straten naar componisten vernoemd en alle straten ten zuiden van de Gustav Mahlerlaan zijn vernoemd naar joods componisten. Vandaar de naam voor de nieuwe brug: Lex van Delden.

De brug werd vandaag in aanwezigheid van wethouder Ruimtelijke Ordening Maarten van Poelgeest feestelijk geopend met onder andere het VU orkest dat stukken van Van Delden speelde.