Start van hoofdcontent

Stad

nl

Olympisch Stadion wordt schaatsbaan

17 oktober 2013, 10.35 uur · Aangepast 30 oktober 2014, 15.56 uur · Foto: House of Sports

De Nederlandse schaatsers rijden volgend jaar na de Olympische Winterspelen op een bijzondere plek de NK allround en NK sprint.

Het Olympisch Stadion krijgt namelijk een mobiele kunstijsbaan, waar ook officiële langebaanwedstrijden op gereden mogen worden. Dat maakte de schaatsbond KNSB donderdag bekend.

Met de schaatsbaan in het Olympisch Stadion komt de droom uit van Rintje Ritsma, één van de initiatiefnemers. De voormalige schaatsvedette is een liefhebber van banen in de buitenlucht. 'Het 'Bislett-gevoel' van vroeger, gecombineerd met de wereld van nu, dat is uniek', zegt Ritsma, die daarmee doelt op het Bislett-stadion in Oslo waarin vroeger ook werd geschaatst.

15.000 toeschouwers
Het Olympisch Stadion wordt begin volgend jaar omgetoverd tot de 'Coolste Baan van Nederland', waar tal van evenementen plaatsvinden. Als afsluiting komen de beste schaatsers van 28 februari tot en met 2 maart, vlak na de Winterspelen in Sotsji, op de mobiele baan strijden om de Nederlandse titels allround en sprint. Tijdens de wedstrijddagen kunnen zo'n 15.000 toeschouwers het stadion in.

Volgens de KNSB past dit initiatief in het streven om de schaatssport meer onder de aandacht te brengen. ,,Een belangrijk onderwerp hierbij is het schaatsen naar de mensen toe te brengen'', zegt algemeen directeur Paul Sanders. ,,We willen samen met onze topsporters en partners de harten van de fans raken.''