112

NL
V

Grote metrocontrole Zuidoost: ruim tien procent rijdt zwart

5 november 2013, 13.01 uur · Aangepast 7 november 2013, 10.58 uur

Bij een grote metrocontrole in Zuidoost hebben politie, handhavers en GVB-medewerkers afgelopen donderdag 65 boetes uitgedeeld. Ook werden er vijf personen aangehouden.

Van de bijna zeshonderd gecontroleerde reizigers bleek ruim tien procent geen geldig vervoersbewijs op zak te hebben. De 65 reizigers kregen een boete voor zwartrijden. De controle vond plaats op de stations Van der Madeweg, Kraaiennest en Ganzenhoef en in de metro’s die tussen deze stations rijden

Groot aantal zwartrijders
Het grote aantal zwartrijders is opvallend. Onlangs wist het GVB namelijk nog te melden dat het aantal zwartrijders 'dramatisch' was gedaald. Van dertien procent in 2009, naar twee procent nu.

Aanhoudingen
Vijf mannen werden bij de controle aangehouden door de politie. Drie van hen hadden geen vervoers- én geen identiteitsbewijs bij zich. Een van hen is later op het bureau overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

De twee overige aangehouden mannen werden al gezocht. Een van hen had nog 135 dagen celstraf openstaan voor onder andere poging tot moord. De andere man moest nog 60 dagen in de cel doorbrengen vanwege een veroordeling voor straatroof.