Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook meer kleuren lippenstift en geen pietenhoofd bij intocht

7 november 2013, 21.13 uur · Aangepast 10 november 2013, 17.40 uur

Tijdens de intocht van Sinterklaas in de stad, zullen pieten meer keuze krijgen in de kleur lippenstift die gedragen wordt, zal er een variatie aan zwarte haren te zien zijn en rijdt er geen groot pietenhoofd mee.

Het hoofd, dat op een kar staat, was jarenlang onderdeel van de stoet. Donderdagmiddag zijn burgemeester Eberhard van der Laan, Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam en een aantal bezwaarmakers, die vinden dat Zwarte Piet racisme is, na overleg tot deze aanpasingen gekomen.

Woensdag werd al bekend dat de pieten geen gouden oorbellen zullen dragen tijdens de intocht op 17 november. Voor de bezwaarmakers zijn de aanpassingen echter nog niet voldoende. De partijen hebben afgesproken om na de intocht op korte termijn weer samen te komen om verder te praten over het onderwerp.

Nieuwe mijter en mantel
Dan zal geprobeerd worden om ook andere, grote partijen die zich bezig houden met het organiseren van intochten bij het overleg te betrekken. Overigens is het niet alleen Zwarte Piet die dit jaar een kleine transformatie ondergaat, ook Sinterklaas wordt onder handen genomen. Zo zal de goedheiligman een écht Amsterdamse mijter en mantel dragen, speciaal ontworpen voor de intocht in de stad.