De raadscommissie Wonen en Grote Projecten van stadsdeel Oost bespreekt maandagavond de plannen voor een goedkoop Brits megahostel aan de Weesperzijde. Veel bezorgde buurtbewoners zijn aanwezig bij de vergadering, 13 van hen spreken in.
Daarnaast is een petitie tegen de komst van het hostel overhandigd aan stadsdeelwethouders Jeroen van Spijk (D66) en Thijs Reuten (PvdA). Zo'n 1000 mensen hebben een handtekening gezet. Sinds het Britse bedrijf Clink, dat in handen is van de Ierse familie Dolan heeft aangegeven een hostel te willen vestigen in de straat, houdt het onderwerp de gemoederen in Oost bezig.
De bedoeling is namelijk dat in de oude verbandfabriek in de straat een goedkoop hostel geopend wordt, met zo'n 1000 bedden. Omwonenden zijn bang dat ze veel (geluids)overlast zullen ondervinden van dronken toeristen en touringcars in de straat.
Schiphol-glas
Eén inspreker vreest dat bewoners geluidswerend glas zullen moeten aanschaffen 'gelijk aan Schiphol'. Een ander noemt de mogelijk komst van het hostel een politieke blunder en weer een andere inspreker is wanhopig en smeekt de politiek iets te doen tegen de komst van het megahostel.
D66-raadslid Jeroen Gerritsen (D66) noemt de komst van het hostel een 'slecht plan'. Ook GroenLinks en de PvdA zijn tegen. De VVD pleit voor inkrimping van het aantal bedden, maar dat gaat voor de aanwezige bewoners niet ver genoeg.
Begrip voor klachten
Verantwoordelijk wethouder Van Spijk geeft aan de begrip te hebben voor de klachten van omwonenden. Hij zou pas vorige week gehoord hebben dat het om een hostel met 1000 bedden gaat. Toch is het megahostel niet strijdig met het bestemmingsplan. Van Spijk wil de dialoog aangaan met de Ierse ondernemer en kritisch kijken naar vergunningen voor bouw en brandveiligheid.
Op 19 november informeert de wethouder de stadsdeelraad over de uitkomst van het gesprek met de familie Dolan.