Start van hoofdcontent

Stad

nl

Al het werk van Anne Frank gebundeld

12 november 2013, 20.55 uur · Aangepast 14 november 2013, 21.00 uur

Anne Frank (1929-1945) kreeg wereldwijde bekendheid met haar dagboek over de onderduikjaren tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ze schreef nog veel meer.

Uitgeverij Prometheus en het Anne Frank Fonds in Bazel hebben al haar schrijfwerk nu voor het eerst bij elkaar gebracht. In Bibliotheek Ets Haim in Amsterdam, de oudste joodse bibliotheek ter wereld, werd dinsdag haar Verzameld Werk gepresenteerd.

Het boek bevat de verschillende versies van haar dagboeken, maar ook de verhalen, gedichten en brieven die ze schreef. Daarnaast bevat de bundel een uitgebreide selectie foto's van Anne, de mensen om haar heen en haar werk.

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) nam het eerste exemplaar in ontvangst van het vuistdikke 710 bladzijden tellende boek, dat volgens haar al tot het werelderfgoed kan worden gerekend. Zij noemde het dagboek van Anne Frank 'het belangrijkste oorlogsdocument ter wereld. Anne Frank is erin geslaagd de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.'

Het verzamelde werk bevat enkele brieven die nooit eerder in boekvorm zijn uitgegeven. Ook niet eerder gepubliceerd is het 'Egyptedagboek', een soort plakboek met plaatjes die Anne uit het losbladige verzamelwerk Kunst in Beeld knipte en in haar schrift plakte.