112

NL
V

'Wat er nu gebeurt met prostituees, dat is echt té erg'

13 november 2013, 13.38 uur · Aangepast 15 november 2013, 13.45 uur

Officier van Justitie Jolanda de Boer, gespecialiseerd in mensenhandel, is optimistisch over de nieuwe prostitutieregels die volgend jaar ingaan, maar ze stelt tegelijkertijd dat de zaken die zij nu voor ogen krijgt, pas 'het topje van de ijsberg' zijn.

De nieuwe prostitutieregels gaan volgend jaar in. Een van die regels is het zogenoemde 'intake-gesprek' om te testen of er geen sprake is van mensenhandel of uitbuiting. 

Dat intake-gesprek moeten raam-exploitanten in de toekomst zelf gaan voeren, maar lang niet iedereen ziet dat zitten. De Boer: 'Met zo'n intake zie je in elk geval meteen welke meisjes de taal niet spreken. De meeste slachtoffers spreken namelijk geen woord over hun eigen grens'.

De Boer geeft aan blij te zijn met de nieuwe regels. 'Wat er nu gebeurt, dat is echt té erg. Dat kan ik niet toestaan. Maar of het gaat helpen, dat blijft natuurlijk koffiedik kijken.'

Afwachten
'De raam-exploitant is verantwoordelijk voor wat er achter zijn of haar ramen gebeurt en ik denk dat dit een methode kan zijn om die verantwoordelijkheid tot uitdrukking te brengen. Of het uiteindelijk de juiste keuze blijkt te zijn, dat zullen we zien'.