Stad

Niet zomaar arrestatie tijdens intocht Sint

14 november 2013, 17.42 uur · Aangepast 16 november 2013, 17.45 uur

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam rekent erop dat Amsterdammers samen zorgen voor een feestelijke intocht van Sinterklaas aanstaande zondag. Dit zei hij donderdag in de gemeenteraad.

Hij verwacht van eventuele demonstranten dat ze hun gezond verstand gebruiken en de intocht niet zullen verstoren. Hij legde in praktische regels uit waar demonstranten tegen Zwarte Piet zich aan dienen te houden. Zo mogen eenlingen in het publiek wel een T-shirt dragen met daarop een protestopdruk. 'Dat valt onder de vrijheid van meningsuiting. Als ze met zijn tienen zijn zal de Amsterdamse politie nog steeds relaxed reageren', zei Van der Laan.

'Mochten ze daarbij ook geluid gaan maken, zal de politie ze vriendelijk vragen om 20 meter verderop te staan', voegde de burgemeester eraan toe. Op stukken op de route zal het echter zo druk zijn dat schreeuwende demonstranten sowieso de intocht zullen verstoren, waarschuwde hij.

Les geleerd
Van der Laan zei dat Amsterdam een les geleerd heeft op 30 april, toen ten onrechte een vrouw op de Dam werd gearresteerd die demonstreerde tegen het koningshuis. 'Toen was het uitdrukkelijk niet de bedoeling dat eenlingen gearresteerd zouden worden. Nu is het net zozeer de bedoeling dat het een fijn feest wordt zonder ordeverstoring.'