Start van hoofdcontent

Stad

nl

Taxicontrole loopt uit op demonstratie bij ambtswoning

17 november 2013, 10.33 uur · Aangepast 3 maart 2014, 00.22 uur

Een grote taxicontrole is zaterdagnacht uitgelopen op een demonstratie voor de ambtswoning van de burgemeester.

Zo'n honderd chauffeurs, volgens getuigen aangesloten bij een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO), reden rond middernacht naar de woning aan de Herengracht om daar te demonstreren tegen het toenemende aantal controles en boetes.

De gemeente voerde de hele avond en nacht controles uit op diverse plekken in de stad. Er werd onder andere gecontroleerd op vergunningen. De chauffeurs reden daarop al toeterend naar de ambtswoning en parkeerden hun taxi's midden op de rijbaan.

De actie werd rond 1.00 uur beëindigd toen een toegesnelde medewerker van de gemeente in gesprek ging met de boze chauffeurs. Hij beloofde dat de rest van de nacht niet meer op TTO's zou worden gecontroleerd.

Een woordvoerder van wethouder Verkeer en Vervoer Eric Wiebes (VVD) laat zondagmiddag weten dat de controles onverminderd door zullen gaan, ook die op de TTO's. Wel zal Wiebes deze week met de protesterende chauffeurs in gesprek gaan. Volgens de woordvoerder hebben 'goede chauffeurs' baat bij de controles, omdat doormiddel van toezicht het kaf van het koren gescheiden wordt. De goede chauffeurs zouden zelf om de controles gevraagd hebben.