Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Opstootje bij demonstratie op de Dam

17 november 2013, 13.56 uur · Aangepast 19 november 2013, 19.44 uur

Zo'n 40 demonstranten van actiegroep Nederland Wordt Beter hebben zondagmiddag op de Dam Sinterklaas en Zwarte Piet de rug toegekeerd tijdens de intocht. De actie verliep op een klein opstootje na zonder problemen.

Vlak voor de stoet met de Sint de Dam bereikte, ontstond het genoemde opstootje. Een jongen ging op de afgesloten rijbaan staan, maar werd met wat duw- en trekwerk snel verwijderd en meegenomen door agenten. Hij is niet aangehouden.

De demonstranten, van wie een enkeling met een 'Zwarte Piet is Racisme'-shirt, keerden de stoet uit protest met gebalde vuist in de lucht de rug toe. Ook hadden mensen hun mond met tape afgeplakt. De politie hield de groep nauwlettend in de gaten, maar greep zoals beloofd niet in.

Ook op andere plekken in de stad verliep de intocht rustig, de politie heeft niemand aangehouden. Het protest op de Dam was een initiatief van Kno'ledge Cesare, die met de actie op 'vreedzame wijze zijn afkeuring van de racistische karikatuur Zwarte Piet kenbaar wil maken'.