Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Opgevoerde brommer veel harder aangepakt

19 november 2013, 12.13 uur · Aangepast 4 september 2014, 21.27 uur

Minister Opstelten gaat op verzoek van de gemeente Amsterdam veel strenger optreden tegen opgevoerde scooters.

Dit schrijft de minister van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. 'Naar aanleiding van de signalen die ik vanuit de gemeente Amsterdam ontving, over de overlast die brom- en snorfietsen daar ondanks de eerder ingezette maatregelen blijven veroorzaken, heb ik laten onderzoeken of het mogelijk was een extra maatregel tegen overlast gevende brom- en snorfietsers in te zetten. Dit blijkt mogelijk', schrijft hij. 

Sneller kentekenbewijs kwijt
Nu ben je als brommerrijder je kentekenbewijs pas kwijt als je brom- of snorfiets vijftien kilometer per uur of meer te hard kan. In de toekomst kan de politie je kentekenbewijs ook innemen als je brommer of scooter überhaupt is opgevoerd.

Naast het innemen van het kentekenbewijs kan de bestuurder van scooter een bekeuring krijgen. Ook draait hij zelf op voor het 'afvoeren' van zijn vervoermiddel en moet hij een herkeuring bij het RDW zélf betalen. 

8.000 extra zaken
Opstelten verwacht dat de nieuwe maatregel tot 8.000 extra zaken per jaar leidt. Hij streeft er naar de veranderingen op 1 juli 2014 ingevoerd te hebben. Om hoeveel extra Amsterdamse zaken het gaat is nog niet bekend.