Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vluchtelingen bang voor gevangenis na bezoek Havenstraat

28 november 2013, 13.21 uur · Aangepast 30 november 2013, 13.30 uur

De Vluchtkerkgroep lijkt een toekomstig verblijf in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat niet te zien zitten.

Ze konden vanochtend zelf zien hoe de voormalige gevangenis er van binnen uit ziet. Burgemeester Van der Laan heeft ze deze week aangeboden hier de komende maanden te verblijven. 

Vele vluchtelingen twijfelden al over de verhuizing, ze voelen zich niet prettig bij het idee om in een voormalig detentiecentrum te verblijven. En deze vrees werd bewaarheid tijdens het bezoek aan de gevangenis.  

'We realiseren dat dit een goed aanbod is, met alle goede bedoelingen. Maar velen van ons hebben vastgezeten, familieleden van sommigen zijn in gevangenissen vermoord. Het is traumatisch voor ze om in gevangenissen te verblijven', vertelt een woordvoerder van de groep. 

'Ze denken niet om te kunnen gaan met het verblijven in een gevangeniscel, al zouden ze het willen. Er heerst het gevoel dat de deur elk moment achter hen kan dichtvallen en ze als ratten in de val zitten.' Typerend was de lengte van het bezoek aan het voormalig huis van bewaring, binnen een half uur waren ze alweer weg.

Laatste aanbod

De eerste geluiden duiden er dus op dat de vluchtelingen het aanbod van burgemeester Van der Laan zullen afslaan, waarmee er een patstelling dreigt te ontstaan. De groep heeft tot 14.00 uur vanmiddag om het aanbod van de burgemeester te accepteren. 'Ik hoop dat zij dit doen, een ander aanbod komt er niet', zei Van der Laan vanochtend al.