Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Dertig vluchtelingen willen wél naar Havenstraat

29 november 2013, 14.42 uur · Aangepast 30 november 2013, 21.49 uur

Dertig vluchtelingen die deel uitmaken van de zogeheten Vluchtkerkgroep willen wel verhuizen naar een nieuwe opvanglocatie in de Havenstraat.

Ze hebben hiervoor allemaal op individuele basis een contract ondertekend met de gemeente.

Een woordvoerder van de actiegroep Wij zijn hier zei vrijdag dat het totaal onzeker is of de gemeente nog wel bereid is om de dertig asielzoekers op te vangen, omdat de groep als geheel niet wil verhuizen naar de voormalige gevangenis en de gemeente de groep bij elkaar wil houden. 'Voor de burgemeester was het alles of niets', zegt de woordvoerder.

Weigering
In totaal kwamen 159 asielzoekers in aanmerking voor opvang in de Havenstraat, maar de groepsleiders weigerden dit aanbod. De vluchtelingen moeten hun huidige kraakpand aan de Weteringschans binnen een week verlaten.

Donderdagavond verstreek een ultimatum van de gemeente. De actiegroep Wij zijn hier heeft hier volgens de woordvoerder niet meer op gereageerd. Eerder op de middag had de groep al in een brief aan burgemeester Eberhard van der Laan verwoord dat ze een voormalige gevangenis niet geschikt vinden voor asielopvang. Het cellencomplex roept te veel emoties op bij de merendeels getraumatiseerde vluchtelingen en doet ze herinneren aan vreemdelingendetentie.

Teleurgesteld
De woordvoerder van Wij zijn hier zegt dat de betrokkenen erg teleurgesteld zijn en in zak en as zitten. 'Ze staan volgende week op straat, tenzij de burgemeester de hand over zijn hart strijkt en andere opvang regelt.'