Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ouders houden kinderen bewust thuis vanwege Zwarte Piet

4 december 2013, 14.39 uur · Aangepast 6 december 2013, 14.45 uur

Meerdere ouders in Amsterdam sturen hun kinderen morgen niet naar school, maar houden ze thuis. Op veel scholen wordt dan namelijk Sinterklaas met Zwarte Pieten gevierd en daar zijn ze het niet mee eens.

Een van de ouders, moeder Kitty uit Zuidoost, vroeg twee weken geleden verlof aan voor haar dochtertje, maar dat kreeg ze niet van de school. Omdat er geen wettige reden voor is om vrij te nemen.

Kitty houdt haar dochter morgen dus thuis, terwijl dat niet mag. Maar ze zal haar dochter niet ziek melden. 'Nee, ze blijft thuis omdat haar moeder het niet eens is met de racistische karikatuur binnen het Sinterklaasfeest', stelt Kitty in gesprek met AT5. Met haar actie riskeert de moeder een boete. 'Maar die betaal ik, als hij komt'.

Reacties
Via een bericht op Facebook vroeg Kitty aandacht voor haar zaak. Er kwam veel respons op haar beslissing. 'Vooral veel hartverwarmende reacties', stelt ze. 'Dat is fijn, het geeft je steun. Je merkt dat ik er niet alleen in sta, het kan namelijk soms best een eenzame strijd zijn.' Via Facebook laten verschillende andere ouders ook weten hun kind(eren) thuis te houden.

Zelf ook Zwarte Piet genoemd
Dat haar dochter nu de, feestelijk bedoelde, schooldag moet missen, is natuurlijk jammer. 'Mijn dochter vindt het ook een leuk feest', stelt Kitty. 'Maar ze vindt zelf ook dat Zwarte Piet niet meer kan, dit heeft ze me zelf verteld. Ze is ook een aantal keren uitgemaakt voor Zwarte Piet. Ze gaat Sinterklaas niet missen, maar iets hartstikke leuks met mama doen'.

Vanmiddag om 17.00 uur meer in het AT5 Nieuws