Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad krijgt 'Made in Amsterdam'-keurmerk

12 december 2013, 11.36 uur · Aangepast 12 december 2013, 18.57 uur

Amsterdam krijgt een eigen keurmerk voor ambachtelijke producten. Het stadsbestuur heeft besloten dat er op alle ambachtelijk gemaakte producten uit de stad een 'Made in Amsterdam'-keurmerk komt.

Het keurmerk moet de Amsterdamse markt van ambachtsproducten versterken. Samen met ondernemers gaat de wethouder bekijken hoe het keurmerk tot stand kan komen. Ook gaat de gemeente onderzoeken of er binnen de sector vraag is naar een regionale organisatie voor ambachten. Het lokale keurmerk is een voorstel van D66.

Raadslid Sebastiaan Capel van D66 is blij dat het stadsbestuur het voorstel heeft overgenomen. 'Ambachtelijke bedrijven nemen in populariteit toe. Ze zorgen voor mooie producten die Amsterdam op de kaart zetten, voor nieuwe bedrijvigheid en voor banen op alle opleidingsniveaus, van worstendraaiers tot ontwerpers. Met dit keurmerk kan hun werk extra worden gewaardeerd en gepromoot.'

Ook de VVD pleit al langer voor een keurmerk voor vakmanschap. 'In Frankrijk en Italië is het gebruikelijk kwaliteitsproducten van een beschermde oorsprongsbenaming te voorzien, denk aan Parmezaanse kaas en Parijse haute couture. De VVD wil dat er naast Amsterdam Beach, Castle en Flower Strip ook aandacht wordt besteed aan Made in Amsterdam', aldus raadslid Marja Ruigrok.