Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

VIDEO:Open brief aan minister Schippers gaat viral

15 december 2013, 17.19 uur · Aangepast 17 december 2013, 17.30 uur

Een open brief die student Daniël de Rijke aan minister Schippers schreef wordt veel gedeeld op sociale media. In de brief uit hij zijn ongenoeg over het huidige zorgverzekeringssysteem. Het bericht zou zondag al 10.000 keer zijn bekeken.

De 21-jarige Amsterdamse student schrijft in zijn brief dat hij na een succesvolle strijd tegen een vorm van lymfklierkanker nu grote moeite heeft om van zorgverzekering te wisselen. Hij moet namelijk eerst uitzoeken of een zorgverzekering hem wel wil.

Weigeren
Een jaar geleden werd er bij de man een 'Hodgkinlymfoom' gevonden. Ondanks dat nu een jaar later de kanker is verdwenen, zouden zorgverzekeraars als Het Zilveren Kruis, Avéro en ONVZ weigeren hem te verzekeren. De laatstgenoemde zou de jongen zelfs 'een brandend huis' hebben genoemd. Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zou het geval afdoen als 'een schrijnend geval'

Rugby
De student schrijft dat hij zich niet eens aanvullend wil verzekeren vanwege de verdwenen kanker, maar omdat hij graag rugby speelt. De man voorziet dat hij bij een eventuele blessure dan fysiotherapie nodig zou kunnen hebben.

Kankerorganisaties en bekende Nederlanders reageren online op de brief van De Rijke.

@DanieldeRijke goed dat je die brief hebt geschreven. Hopelijk krijg je een antwoord. En een mooie aanvullende verzekering! #sterkte

— Myrthe Hilkens (@MHilkens) 15 december 2013