Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Wethouder Hilhorst is nog vier miljoen kwijt

23 december 2013, 18.11 uur · Aangepast 25 december 2013, 18.15 uur

Vandaag stuurde wethouder Pieter Hilhorst een brief aan de gemeenteraad, waarin hij meer uitleg geeft over de ten onechte uitgekeerde woonkostenbijdragen.

Wethouder Piet Hilhorst laat aan AT5 weten: 'We hebben een kapitale fout gemaakt', maar het is goed dat we al 184 miljoen terughebben'.

Inmiddels is 184 miljoen door de gemeente veiliggesteld, waarvan 181 miljoen op de rekening van de gemeente staat. De juiste woningbijdrage is inmiddels overgemaakt aan 8995 mensen van de totale groep van 9949 mensen. Op 383 mensen heeft de gemeente een vordering die lager of gelijk is aan de woonkostenbijdrage waar ze recht op hebben. Op 478 mensen heeft de gemeente een vordering waarvan het bedrag hoger is dan de woonkostenbijdrage waarop zij recht hebben.

Hilhorst stuurde vandaag een brief aan de gemeenteraad, waarin hij uitleg geeft over de miljoenenblunder. 'In de raad van 18 december is toegezegd dat het College haar uiterste best doen om de juiste woonkostenbijdrage voor de kerst uit te keren', is te lezen in de brief. Die betaling is inmiddels gedaan, maar het is nog maar helemaal de vraag of het geld ook voor de kerst op de rekeningen staat bijgeschreven.

'Het is duidelijk dat er mensen geld hebben opgenomen of weggesluisd. Deze mensen worden persoonlijk bezocht. Het geld is van de gemeente', aldus de wethouder.

Hilhorst laat verder weten dat er een extern onderzoek komt. Inmiddels zijn er 400 mensen thuis bezocht om over de missers te praten. Daarnaast heeft de gemeente zo'n 1842 telefoontjes gepleegd.