Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

'Het loopt storm' voor verboden Mein Kampf

8 januari 2014, 11.20 uur · Aangepast 9 januari 2014, 00.59 uur

Het loopt storm bij een boekhandel aan 't Singel. Mensen komen van heinde en ver om een exemplaar van Mein Kapmf te bemachtigen. En dat nadat Federatief Joods Nederland (FJN) aangifte deed tegen de winkel.

Nadat FJN in oktober aangifte deed tegen de eigenaar van de winkel, kwam iedereen naar de zaak om het verboden boek van Adolf Hitler aan te schaffen.

'Ik had al jaren een exemplaar in de kast staan, maar pas nadat vorig jaar oktober het FJN aangifte hiertegen deed, liep het storm', vertelt Michiel van Eyck van de Totalitarian Art Gallery aan de Telegraaf. Zowel mensen die een authentiek exemplaar hadden liggen en het wilden verkopen als verzamelaars en historici kwamen naar de winkel. 'Voor de goede orde: er waren geen skinheads die de boeken kochten'. 

Van Eyck is ervan op de hoogte dat het in Nederland sinds 1974 verboden is het boek in de handel te hebben of te herdrukken. 'Ik vind het verbod niet meer van deze tijd en het past niet in het beeld van vrijheid van meningsuiting. Daarnaast is het boek vrijelijk via internet te downloaden. Ik ben ook niet bang om voor de rechter te verschijnen', laat de eigenaar van de boekhandel weten aan de krant.