Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Amsterdammer verdachte in grote misbruikzaak 400 kinderen

10 januari 2014, 12.19 uur · Aangepast 13 januari 2014, 20.49 uur

Een 40-jarige Amsterdammer wordt verdacht van seksueel misbruik van ongeveer vierhonderd kinderen via de webcam.

Een 40-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht dat hij via een webcam ongeveer 400 kinderen seksueel heeft misbruikt. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek naar de verdachte. Politie en justitie hebben tot dusver 56 slachtoffers geïdentificeerd.

Dit meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank Amsterdam in de zaak tegen verdachte Michel S. Hij zit al ruim een half jaar vast. Eerder is geen ruchtbaarheid aan de zaak gegeven.

Geen fysiek contact
In omvang is hij te vergelijken met de zaak tegen de eveneens vorig jaar aan het licht gekomen zaak tegen Frank R. uit Cuijk, waarin 300 meisjes slachtoffer van grooming zouden zijn geworden. In zijn geval kwam het echter ook tot fysieke contacten, bij Michel S. is het niet zover gekomen.

De slachtoffers van S. zijn jongens en meisjes. S. begaf zich volgens justitie onder diverse aliassen in chatrooms om kinderen aan te zetten tot seksuele handelingen. Hij zou daarbij ook hebben gedreigd beelden op internet te zetten of door te spelen aan bekenden of familie van het slachtoffer.

België
Het onderzoek strekt zich uit tot in de België, Spanje en de Verenigde Staten. In Nederland is niet alleen de Amsterdamse politie bezig met het onderzoek, maar ook rechercheurs elders in het land.

De eerste melding bij de politie dateert uit 2012. Het onderzoek kwam in april vorig jaar op stoom, na doorzoekingen in zijn woning en het doorlichten van zijn computer.

UPDATE 12.26 uur: Nog geen Amsterdamse slachtoffers 
Inmiddels zijn er dus 56 slachtoffers geïndentificeerd, waarvan het grootste gedeelte tussen de 12 en 14 jaar oud is. Tot op heden is er in vijf zaken aangifte gedaan. De geïndentificeerden wonen verspreid over het land, maar niet in Amsterdam.

Tot fysieke ontmoetingen tussen S. en de kinderen is het niet gekomen. Volgens S.' advocaat heeft hij daartoe ook geen initiatieven genomen. De internetcontacten tussen S. en zijn slachtoffers besloegen veelal enkele maanden.

'Grens overschreden'
S. heeft in eerdere verhoren bij de politie aangegeven dat hij inziet dat hij 'grenzen heeft overschreden'. Hij wil graag behandeld worden. Hij heeft onder meer verklaard dat hij 'het boek wil sluiten'. S. is medewerker bij een bank. Zijn werkgever is op de hoogte van de aard van de zaak, maar heeft hem niet ontslagen. S. is geschorst.