Start van hoofdcontent

Politiek

nl

COC 'diep teleurgesteld' in Sotsji-besluit Rutte

10 januari 2014, 17.13 uur · Aangepast 11 januari 2014, 20.18 uur

COC-voorzitter Tanja Ineke is 'verbijsterd en diep, diep teleurgesteld' in het besluit van premier Rutte om de Olympische Winterspelen in Sotsji te bezoeken.

Ineke reageert op het nieuws dat zowel de premier als de koning over een maand naar Rusland gaan om de Spelen te bezoeken.

'Ten eerste ben ik teleurgesteld omdat het kabinet de Russische lhtb's (lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen) in de kou laat staan. Die hadden opgeroepen om een duidelijk signaal te geven en niet de hoogste vertegenwoordigers te sturen. Ten tweede omdat Nederland normaal altijd voorop loopt als het aankomt op homorechten en nu sluiten we niet eens achteraan achter Frankrijk, de VS en andere landen. We hopen dat de Tweede Kamer hier alsnog een stokje voor steekt', aldus Ineke. 

Ook PvdA Amsterdam fel tegen
Ook Dennis Boutkan, oud-COC Amsterdam-voorzitter en nu kandidaat-raadslid voor de PvdA, is teleurgesteld. Hij noemt het besluit van de premier 'waardeloos' en ageert, net als zijn partij, tegen het bezoek van Rutte.

Waardeloos dat Rutte naar Sotsji gaat. @PvdA_amsterdam neemt stelling @Pieterhilhorst: 'Rutte blijf weg' http://t.co/wIl8HzsgS5

— Dennis Boutkan (@DennisBoutkan) January 10, 2014