Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Deelraadslid boos op partij en vertrekt naar buitenland

12 januari 2014, 14.59 uur · Aangepast 14 januari 2014, 14.10 uur

Een teleurgesteld deelraadslid van GroenLinks heeft besloten om een heel lange vakantie te nemen.

Arend Hamstra is deelraadslid in stadsdeel Zuid. Door de kandidatencommissie van zijn partij was hij voorgedragen als lijsttrekker bij de komende raadsverkiezingen. Maar de Algemene Ledenvergadering stemde hier niet mee in en koos voor Rocco Piers.

Hamstra ging ervan uit dat hij lijsttrekker zou worden en had al twee maanden verlof genomen om campagne te voeren. Hij is nu zo teleurgesteld dat hij heeft besloten om twee maanden naar het buitenland te gaan. Dat blijkt uit een e-mail die Geenstijl.nl vandaag publiceerde.

'Dit betekend dat ik niet aanwezig kan zijn tijdens de commissievergaderingen en raadsvergaderingen', schrijft Hamstra aan zijn collega's. De e-mail is gelekt naar weblog Geenstijl.nl met de mededeling dat Hamstra wel gewoon ruim 1.500 euro per maand blijft vangen als vergoeding voor zijn raadswerk terwijl hij in het verre buitenland zit.

Coup
Aan AT5 laat Arend Hamstra weten dat hij de raadsvergaderingen in januari en februari mist. In maart is hij weer terug voor de laatste. Op de vraag waarom hij niet ondanks de beslissing van de ledenvergadering gewoon meehelpt met de lokale campagne, antwoordt hij: 'De manier waarop het is gegaan heeft bij mij zo'n nare smaak opgeleverd, dat ik niet meer met die mensen wil samenwerken.'

Hamstra spreekt van een 'coup' door de mensen die hem niet op één wilden zien, waaronder de huidige fractievoorzitter. Ook reageert hij op zijn vergoeding. 'Die gaat gewoon deels naar de partij zoals altijd en deels naar mij. Ik neem onbetaald verlof op, dan krijg ik niet betaald', legt hij uit.

'Ik heb mijn hele raadsperiode geen vergadering gemist. Nu mis ik er twee, die van januari en februari. Het is niet of alsof er nog verschrikkelijk belangrijke dingen gaan gebeuren in die laatste vergaderingen.'