Start van hoofdcontent

Stad

nl

COC nu ook boos op IOC-lid Camiel Eurlings

13 januari 2014, 19.22 uur · Aangepast 27 januari 2014, 04.33 uur

Het COC is teleurgesteld in de opstelling van het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings in de aanloop naar de Olympische Spelen in Sotsji.

Vandaag was er overleg tussen de homobelangenorganisatie, Amnesty International, NOC*NSF en Eurlings. Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke heeft Eurlings weinig toegezegd om de situatie van homo's rond de Spelen aan de kaak te stellen.

'Hij gaat niet bij het Internationaal Olympisch Comité pleiten voor een duidelijke uitspraak over het feit dat de Russische anti-homowetten in strijd zijn met het Olympisch anti-discriminatiebeginsel. Ook wil hij niet bepleiten binnen het IOC dat er duidelijkheid komt over wat die wetten nou precies betekenen voor sporters en supporters', zegt Ineke. 

Het COC had aangedrongen op het overleg en dat is door bemiddeling van NOC*NSF tot stand gekomen. Volgens Ineke zou Eurlings alleen hebben toegezegd dat het wel vreemd is dat teksten op protestborden in het Russisch moeten worden vertaald en bovendien officiële goedkeuring moeten krijgen.

Besluit Rutte
COC-voorzitter Tanja Ineke was vrijdag al 'verbijsterd en diep, diep teleurgesteld' in het besluit van premier Rutte om de Olympische Winterspelen in Sotsji te bezoeken.