Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kritiek op Hilhorst, 'maar geen motie van wantrouwen'

15 januari 2014, 19.50 uur · Aangepast 17 januari 2014, 20.00 uur

Wethouder Pieter Hilhorst (Financiën) moet zich vanavond opnieuw verantwoorden voor de onterecht uitgekeerde 188 miljoen aan woonkostenbijdragen.

Afgelopen maandag stuurde hij een brief en diverse rapporten over de miljoenenblunder naar de gemeenteraad en daar wordt vanavond over gesproken. 

Er is veel kritiek op Hilhorst rond de kwestie. Vooral het feit dat er nu een bestedingslimiet komt, wat er voor moet zorgen dat er niet meer per ongeluk een dergelijk groot bedrag overgemaakt kan worden, komt de wethouder op weerstand te staan. In december vorig jaar gaf Hilhorst namelijk nog aan niks te zien in zo'n limiet. 
 
'Hij zei toen eigenlijk: 'dat is onzin, dat hoeft niet'', stel D66-voorman Jan Paternotte. 'En nu stelt KPMG' (dat onderzoek deed naar de blunder red,) 'het eerste wat je moet doen is zo'n limiet instellen. Ik vind het verontrustend dat een wethouder Financiën er zo finaal naast kan zitten'

VVD-raadslid Marianne Poot geeft aan 'Enorm geschrokken' te zijn van de omvang van de problemen. Ze gaat er echter niet van uit dat haar partij het tot een motie van wantrouwen laat komen. 'We willen nu dat Hilhorst dit probleem oplost en er voor zorgt dat dit nooit meer kan voorkomen, dan dat we deze wethouder weg gaan sturen'.