Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Oppositie 'schrikt' van financiële controle, Hilhorst wil strenger toezicht

16 januari 2014, 08.31 uur · Aangepast 18 januari 2014, 08.45 uur

Heeft de gemeente wel genoeg controle over haar eigen financiën? Dat was de grote vraag voor wethouder Pieter Hilhorst gisteravond.

Tijdens de commissievergadering Financiën moest hij uitleg geven over de hersteloperatie rond de 188 miljoen aan foutief uitgekeerde woonkostenbijdragen. Zowel coalitie als oppositiepartijen schrokken van zijn antwoorden. 

Vooral het gebrek aan een bestedingslimiet voor de centrale stad én een hoop stadsdelen baarde verschillende partijen zorgen. Zo'n limiet zorgt ervoor dat de gemeente niet in één keer een enorm bedrag over kan maken. Maar bij veel stadsdelen is zo'n limiet er niet. 

'Schrikken'
'Het was schrikken hoe de controle is. De gemeente lijkt een soort black box waarin allerhande verbetertips verdwijnen', stelde SP-lijsttrekker Laurens Ivens na de vergadering. 'Geld van Amsterdammers moet verantwoord worden uitgegegeven. Als dat niet gebeurt is de overheid onbetrouwbaar, dat mag niet', vult CDA-raadslid Lex van Drooge aan. 

Ook coalitiepartij VVD was kritisch. 'Géén bestedingslimiet is natuurlijk raar, maar een limiet van 50 of 100 miljoen is óók raar', vindt VVD-raadslid Marianne Poot. Die aangaf blij te zijn met maatregelen van Hilhorst. 

Maatregelen
Die erkende de problemen namelijk en benadrukte opnieuw dat er actie ondernomen wordt. 'De huidige afspraken over bestedingslimieten lieten ruimte voor maatwerk.  Maar dit werd te ruim opgerekt. Daar moet wat aan veranderen, daarom heb ik maatregelen genomen die er voor zorgen dat we strenger toezien op de controle'.