Politiek

PvdA'er Zuidoost sjoemelde met subsidie

16 januari 2014, 15.37 uur · Aangepast 17 januari 2014, 17.31 uur

PvdA-deelraadslid Lorna Koenen uit Zuidoost heeft gesjoemeld met een subsidie voor bewonersparticipatie.

Dit heeft de rechtbank bepaald in een zaak die was aangespannen door woningcorporatie Rochdale, zo meldt Het Parool donderdag.

Rochdale spande een zaak aan tegen de Bijlmer Bewonersraad (BBR). Koenen is voorzitter van het bestuur van deze raad. In 2009 betaalde de BBR bijna 14.000 euro aan een adviesbureau dat als specialisme 'begeleiding bij de menopauze' had opgegeven. Er was echter op geen enkele manier contact te leggen met dit adviesbureau.

Ook tegenover de rechter kon de BBR niet exact verklaren hoe het geld besteed was. De rechtbank hield Koenen en twee medebestuurders zodoende hoofdelijk aansprakelijk. De PvdA heeft Koenen inmiddels 'met klem verzocht' haar zetel op te geven. Op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen staat ze op een vijfde plek.

Onderzoek
Rochdale reageert in een eigen verklaring blij op de uitspraak. De corporatie krijgt volledige inzage in de boeken van de BBR en gaat onderzoeken of er meer geld niet verantwoord kan worden. De BBR kreeg jaarlijks 70.000 euro van Rochdale. Ook moeten de BBR-leden het Rochadale-pand waarin ze nu, kosteloos, verblijven verlaten.