Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ook Amsterdam ondervindt hinder van nucleaire top

27 januari 2014, 13.15 uur · Aangepast 29 januari 2014, 02.38 uur

Ook Amsterdammers zullen eind maart nogal wat last ondervinden van de Nuclear Security Summit in Den Haag.

Op 24 en 25 maart vindt de nucleaire top plaats in Den Haag. Er komen 58 wereldleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten naar de stad. Het is de grootste top die ooit in Nederland is georganiseerd en dus worden er nogal wat maatregelen genomen die ook, deels, hun weerslag zullen vinden op Amsterdam.

Snelweg Schiphol - Den Haag dicht
De snelweg van Schiphol naar Den Haag gaat rond de top geheel of gedeeltelijk dicht. De A5 wordt helemaal afgesloten. Op de A4 zijn een paar rijstroken dicht tussen de knooppunten Badhoevedorp en Burgerveen. Van Burgerveen tot Den Haag (A44 en N44) is de weg in één richting afgesloten. De N14 en de N440 bij Den Haag gaan helemaal dicht. De beperkingen gelden van 23 maart 16.00 uur tot 24 maart 15.00 uur en van 25 maart 13.00 uur tot 26 maart 05.00 uur.

De afsluitingen gelden alleen in de richting van Schiphol naar Den Haag. De hoge gasten komen via die route aan. Na de top vertrekken ze over hetzelfde wegdeel, in feite tegen de rijrichting in over een lege weg.

Omleiding
Verkeer tussen Amsterdam en Den Haag kan omgeleid worden via Utrecht. Om opstoppingen daar te voorkomen, moet het verkeer tussen het noordoosten en de Randstad misschien om de Domstad heen. Ze worden dan omgeleid via Apeldoorn en Arnhem.

'Blijf weg uit de Randstad'
Kom liever niet naar de Randstad. Als je toch moet, ga dan buiten de spits. Als je toch in de spits moet, reis dan met de trein. En als je toch met de auto gaat, houd dan rekening met ernstige hinder.'' Dat is het advies van Rijkswaterstaat.

Polderbaan dicht
De Polderbaan van Schiphol gaat vanaf 10 maart tot na de top dicht. De vliegtuigen van de wereldleiders worden daar geparkeerd. Omdat er minder start- en landingsbanen zijn, kunnen gewone passagiers daar last van hebben. Vluchten kunnen vertraging oplopen of helemaal uitvallen.

Langere treinen
De NS zet langere treinen in tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. ProRail heeft locomotieven paraat om gestrande treinen weg te slepen.