Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Cannabisfestival definitief weg uit Westerpark

29 januari 2014, 16.33 uur · Aangepast 30 januari 2014, 08.41 uur

De Cannabis Bevrijdingsdag moet definitief verdwijnen uit het Westerpark.

Gisteren strandden twee moties in de deelraad in West om het festival voor het Westerpark te behouden. Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC), de organisatie achter het festival, is verbolgen over het definitieve verbod. 'Het VOC overweegt haar jaarlijkse evenement nu naar Zuid-Nederland te verhuizen', stelt de organisatie in een persbericht. 

Te veel festivals
Vorig jaar onstond er onrust in de buurt rond het Westerpark omdat de grote hoeveelheid festivals in het park voor overlast zou zorgen. Daarom worden er dit jaar, om het park te sparen, alleen festivals georganiseerd in mei en juli. 

Dit betekent dat er geen ruimte meer is voor de Cannabis Bevrijdingsdag, de Intreeweek en de Nike Womans Run. Ook worden er een aantal festivals van het gras verplaatst naar delen van het Westergasterrein met een stenen ondergrond, zodat het gras niet beschadigd raakt. 

Vijf grote festivaldagen
Niettemin, en dit lijkt wrang voor het kleinschalige cannabisfestival, mogen er volgend jaar in principe zes evenementen in het park plaatsvinden voor 10.000 tot 18.000 bezoekers. Tot nu toe zijn er vijf evenementen aangemeld. 'Pitch (2 dagen) De Wereld draait Buiten (1 dag) Buiten Westen (1 dag) en Milkshake (1 dag).

'Dat zijn er vijf en daar houden we het bij omdat er ook evenementen zijn die nu worden geprogrammeerd die kunnen groeien in bezoekersaantal', stelt een woordvoerder van stadsdeel West.