Stad

NL
V

Afgelopen jaar meer zwartrijders in OV

3 februari 2014, 12.10 uur · Aangepast 5 februari 2014, 12.15 uur

In 2013 reden er meer mensen zonder kaartje in het Amsterdamse openbaar vervoer dan in 2012.

Dit blijkt uit cijfers van het GVB. In 2012 reed 1.5% van de reizigers nog rond zonder kaartje, in 2013 steeg dit percentage naar 1.9%.

In de bus en de tram mét conducteur nam het aantal zwartrijders respectievelijk af van 1 naar 0.9% en 1.1 naar 1%, maar in de metro en de zogenaamde open tramlijnen, zonder conducteur, steeg het aantal zwartrijders. 

In de metro reed het afgelopen jaar 2.5% van de reizigers zwart, tegen 1.7% het jaar daarvoor. Op de open tramlijnen nam het percentage zwartrijders toe van 4.7 naar 5.9%

Controle
Onlangs concludeerde AT5 al op basis van eigen onderzoek dat er erg veel wordt zwartgereden in lijn 5, een van de drie open tramlijnen in de stad. Dat ook in de metro lang niet iedereen netjes betaalt, bleek bij een grote controle in november vorig jaar.

Oorzaak
Het GVB wijdt de stijging onder meer aan minder metrocontroles tussen april en oktober vorig jaar, omdat er in die periode onduidelijkheid bestond over de bevoegdheden van de OV-veiligheidsteams, waarin politie en stadstoezicht verenigd zijn. Controleurs van deze teams droegen bijvoorbeeld geen apparaat waarmee gecontroleerd kon worden of iemand was ingecheckt.  

Op de open tramlijnen voert het GVB vanaf begin dit jaar al meer gerichte controles uit om het aantal zwartrijders terug te dringen, 'en het gevoel van sociale veiligheid te vergroten', stelt het GVB.

Huey-dean van Eerde