Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Winkelend publiek wordt illegaal geteld'

12 februari 2014, 19.09 uur · Aangepast 14 februari 2014, 19.15 uur

Ongezien via je GSM gevolgd worden om je winkelgedrag in kaart te brengen.

Vandaag discussieerde de Tweede Kamer over dit onderwerp. Een discussie die ook voor Amsterdammers erg relevant is, want ook in Amsterdamse winkelstraten gebeurt het zogeheten tracking op grote schaal. Van de Oostelijke Handelskade tot het Osdorplein. Maar ook in voor de hand liggende plekken als de Kalverstraat en de Nieuwendijk. 

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor deze tellingen, Citty Traffic, ziet er geen kwaad in. 'De nummers, MAC-adressen, die we oppikken zijn niet herleidbaar naar de consument. We kijken alleen naar het gedrag van de telefoon, niet naar wie er achter zit'.

Maar volgens Bits of Freedom is het tellen illegaal. 'De consument verleent er geen toestemming voor', stelt Hans de Zwart van de privacy-organisatie. 'Het is alsof je ongevraagd een klantenkaart krijgt van een winkel, zonder dat je daar voordeel uit haalt. En of de code te herleiden is, doet er niet toe. Het is een unieke code en die is van jou'. 

Minister in gesprek 
Minister Kamp van Economische Zaken heeft vandaag  in de Tweede Kamer gezegd dat hij met het College Bescherming Persoonsgegevens in gesprek gaat over het tracken van de mobieltjes.