Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Niet stemmen, niet zeiken!'

14 februari 2014, 22.38 uur · Aangepast 8 maart 2014, 10.50 uur

Als je op 19 maart niet komt stemmen mag je daarna ook niet zeiken over het gevoerde beleid. Dat blijkt uit 1 van de slogans die mogelijk wordt gebruikt om meer Amsterdammers naar de stembus te krijgen.

De opkomst voor de raadsverkiezingen schommelt al jaren rond de 50%. Dat moet omhoog vindt de voltallige gemeenteraad en daarom is er vier ton vrijgemaakt om meer Amsterdammers te laten stemmen.

Zo zullen de 540 stemburo's in de stad al een week voor de verkiezingen worden opgebouwd. Op deze manier hoopt de gemeente dat meer Amsterdammers bewust zijn van de verkiezingen. Ook gaat de gemeente het mogelijk maken op bijzondere plekken in de stad te stemmen. Zo komt er een stemburo in Artis en in het filmmuseum Eye. Jonge Amsterdammers die voor het eerst mogen stemmen krijgen een aparte brief thuis gestuurd.

Ook komen er spotjes en posters met slogans. Daarover wordt nog druk gebrainstormd maar Van der Laan onthulde een van de kanshebbers: 'Ik probeer hem nu uit, maar iemand zei, je zou in Amsterdam op zijn Amsterdams moeten zeggen: 'niet stemmen, niet zeiken!' En dat kan ook een aansporing zijn.'

Volgens Van der Laan is Amsterdam de meest mondige stad van Nederland: 'En dan is het wel raar als je op 19 maart als je mag stemmen niet mondig zou zijn.'