Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Hilhorst: 'Strafbaarheid illegaliteit is slechts symbolisch'

15 februari 2014, 16.15 uur · Aangepast 18 februari 2014, 00.51 uur

De PvdA-wethouder en lijsttrekker Pieter Hilhorst is tegen het wetsvoorstel van het kabinet van VVD en PvdA om illegaliteit strafbaar te stellen.

'Ik vind het uiteindelijk een symboolmaatregel die weinig werkt', zei hij zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Hij ziet liever dat illegaliteit niet strafbaar wordt gesteld, maar begrijpt tegelijkertijd dat er soms een compromis over iets wordt gesloten.

Hilhorst wees erop dat er in Amsterdam in de praktijk weinig zal veranderen als de wet er zou komen. Volgens hem heeft burgemeester Eberhard van der Laan al gezegd 'dat we niet actief op zoek gaan naar mensen die geen papieren hebben'. Hilhorst vindt wel dat iemand die een misdaad heeft begaan en geen verblijfsvergunning blijkt te hebben, het land moet verlaten.

In de PvdA ligt het plan gevoelig. Prominenten als Job Cohen , Van der Laan en Jan Pronk en onder meer de PvdA-afdelingen in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht steunden eerder een petitie tegen het voorstel.