Boekwinkel sluit vanwege 'overdaad aan regels'

Boekwinkel Books & Bubbles aan de Jan Pieter Heijestraat gaat dicht.

De winkelruimte, waar overdag voornamelijk tweedehands boeken worden verkocht, wordt 's avonds verhuurd voor allerhande zaken, zoals workshops, schrijversavonden, boekenclubs en champagneproeverijen. 

Maar een ruimte verhuren waar alcohol gedronken wordt, dat mag niet zo maar. Eigenaresse Steffy Roos kreeg dit onlangs te horen van de gemeente en schreef hier een uitgebreid blog over. 

'Ik legde uit dat ik voordat ik begon met Books & Bubbles langs de gemeente ben geweest en alles wat ik nu doe heb overlegd met de ambtenaar', schrijft Steffy. 'Dat ik daar zelfs het voorbeeld heb gegeven van de ruimte verhuren voor champagne tastings. Het doet er niet doe. Als ik het verhuur mag er geen alcohol in het pand zijn. Punt.'

Verbouwing
Het verbod betekent de doodsteek voor de winkel, want van boekverkoop alleen komt Steffy niet rond. En om te voldoen aan de gemeentelijke eisen voor een horecavergunning moet er flink, en kostbaar, verbouwd worden. 'Dan moet ik twee wc’s bouwen met minstens drie deuren. (...) Maar dat kan allemaal financieel niet uit. Dus houden we ermee op.'

Books & Bubbles blijft open totdat er een nieuwe huurder voor het pand is gevonden. 'Tot die tijd is dus iedereen méér dan welkom om de boel helemaal leeg te kopen. Of om gezellig een kop thee te komen drinken', stelt de eigenaar. 

Vragen
D66 in West heeft inmiddels al aangegeven vragen te gaan stellen over de op handen zijnde sluiting van Books & Bubbles.

Vanmiddag om 17.00 uur meer over deze zaak in het AT5 Nieuws.