Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

D66 grootste partij in laatste peiling

25 februari 2014, 22.27 uur · Aangepast 28 februari 2014, 11.32 uur

D66 is in de nieuwste politieke peiling de grootste partij van de stad. Als er nu verkiezingen zouden zijn dan zou de partij 13 zetels in de gemeenteraad krijgen, blijkt uit de laatste peiling van de dienst Onderzoek en Statistiek.

De dienst Onderzoek en Statistiek voerde de peiling uit in opdracht van Het Parool. De partij van Jan Paternotte gaat daarmee de PvdA voorbij, die op 10 zetels uitkomt. D66 eindigt ruim 4% hoger dan de PvdA, die een derde van haar aanhang verliest in vergelijking met de vorige verkiezingen.

Ook de VVD verliest en houdt 6 van de huidige 8 zetels over. Naast D66 wint ook de SP, de socialisten komen uit op 6 zetels in de peiling. GroenLinks zou een zetel verliezen ten opzichte van de huidige situatie, de partij komt uit op 6 zetels.

Als D66 inderdaad als grootste partij zou eindigen, zou dat een historische overwinning zijn. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de PvdA onafgebroken de grootste partij van de stad geweest.

Maar peilingen blijven slechts peilingen. Tijdens eerdere verkiezingen werd al vaker gepeild dat de Partij van de Arbeid niet als winnaar uit de bus zou komen maar tijdens de verkiezingen werd de partij toch steeds de grootste.

Bij de vorige peiling, in januari, kwam de PvdA nog op 11 zetels uit. D66 kreeg er toen nog 10.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn over drie weken, op woensdag 19 maart.