Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente moet stoppen met 'binnen en buiten de ring'

27 februari 2014, 12.27 uur · Aangepast 27 februari 2014, 21.27 uur

Hoewel Amsterdam grote verschillen kent tussen arm en rijk en hierdoor ongelijkheid bestaat, is geen sprake van tweedeling van de stad.

Van termen als segregatie, binnen en buiten de ring (A10) en de gedeelde stad moet de gemeente dan ook af. Dit woordgebruik kan er namelijk juist toe leiden dat buurten daadwerkelijk zo worden gezien, terwijl daar geen reden voor is.

'Er zijn verschillen in Amsterdam, soms grote verschillen en soms ongewenste verschillen, maar het valt niet hard te maken dat groepen Amsterdammers of delen van Amsterdam structureel afgescheiden zijn van de rest van de stad.'

Dat schrijven de Adviesraad voor Diversiteit en Integratie (ADI) en Stad-Forum in een donderdag verschenen rapport dat ze aan wethouder Andrée van Es (diversiteit) hebben overhandigd.

Desondanks constateren ze wel risico's die de samenhang in de hoofdstad bedreigen. Wethouder Van Es, die opdracht gaf voor het onderzoek, komt nog met een uitgebreide reactie, maar zegde al wel toe te zullen letten op het taalgebruik. 'We moeten niet te gemakkelijk woorden gebruiken die lekker liggen, maar bezijden de waarheid zijn.'