Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Illegalen demonstreren op stoep ambtswoning

28 februari 2014, 21.56 uur · Aangepast 2 maart 2014, 22.01 uur

Amsterdamse uitgeprocedeerde asielzoekers hebben aangekondigd vanaf zaterdag 3 dagen lang te gaan demonstreren voor de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht. Dit zei Van der Laan vrijdagavond op AT5.

Het gaat om de groep asielzoekers die momenteel verblijft in een garage in Zuidoost. Zij kwamen niet in aanmerking voor de opvang in de oude gevangenis aan de Havenstraat. Daar kregen 159 mensen die zich verenigt hadden in de groep 'We are here' onderdak. De overgebleven groep die zich 'We are here too' noemt is daar boos over en wil dus verhaal halen bij Van der Laan.

De burgemeester is van plan de demonstratie te tolereren zei hij in het AT5-programma De Burgemeester: 'Ze hebben het recht om te demonstreren. Ik zou bijna zeggen, welkom!' Volgens Van der Laan gaat het niet om een permanente demonstratie: 'Ze doen het niet drie volle dagen. Het is drie keer een periode van een uur of 3, 4, 5. Ik zeg wel met ons gezin, we are here too, too. We zijn wel van plan om gewoon te blijven leven, maar we zullen elkaar hopelijk geen strobreed in de weg leggen.'

Van der Laan is daarom niet van plan om het hele weekend binnen te blijven: 'Ik denk eerlijk gezegd dat ze wel met mij in gesprek gaan als ik naar buiten kom. En dat ga ik absoluut niet uit de weg.'

De demonstratie is enigzins opmerkelijk omdat juist Van der Laan enkele weken geleden een plan lanceerde om permanente opvang voor zeer kwetsbare uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad te bieden. Amsterdam zou volgens hem plekken moeten regelen voor zo'n 200 mensen per jaar. Daarmee is een bedrag gemoeid van 1,7 miljoen euro per jaar. Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt hier definitief over besloten.