Stad

Piratenpartij gaat parkeerauto's 'terugscannen'

14 maart 2014, 12.07 uur · Aangepast 15 maart 2014, 21.30 uur

De Amsterdamse tak van de Piratenpartij heeft drie zogenaamde 'scanauto's' van Cition voorzien van GPS-trackers.

Dankzij de actie van de partij is het nu mogelijk om de wagens van Cition te volgen via een speciale website. Volgens de partij is het gebruik van de scanwagens, die foto's maken van nummerborden, namelijk een inbreuk op de privacy van alle Amsterdammers. 

'Wie erop vertrouwt dat deze gegevens alleen worden gebruikt om te controleren of er parkeergeld betaald is, komt bedrogen uit. Zo bleek dat de Belastingdienst deze gegevens krijgt om lease-rijders te beboeten voor het privé-gebruik van hun bedrijfsauto. Ook bleek deze praktijk in misleidende privacy-statements te worden verzwegen', schrijft de partij. 

In een filmpje op Geenstijl.nl is te zien hoe kandidaat-raadslid Ancilla Tilia de bestuurder van een scanauto afleidt, terwijl een collega van haar snel een tracker onder de wagen hangt. Benieuwd waar de wagens van Cition nu rondrijden? Daar is dus een website voor!

Parkeerbeheerder Cition kon vrijdagmorgen nog niet reageren op de actie van de Piratenpartij. 

UPDATE 13.30 uur
Cition heeft inmiddels een schriftelijke reactie op zijn website geplaatst. Ze omschrijven de actie als 'een mooie stunt' en beloven de trackers de rest van de dag te laten zitten. 'Wij zijn ook de beroerdste niet', aldus Cition.

Vanavond gaan de apparaatjes er echter weer af. 'Handhaven is immers het meest effectief als het een beetje onvoorspelbaar blijft', aldus de parkeerbeheerder.