Politiek

NL
V

Rondvaartboot met dieselmotor krijgt geen subsidie meer

14 maart 2014, 15.20 uur · Aangepast 17 maart 2014, 12.09 uur · Foto: taxi1108

Rondvaartboten met dieselmotoren lijken hun laatste rondjes door de grachten te varen. De gemeenteraad gaat alleen nog maar subsidie geven aan 'schone' boten.

Alle partijen steunden een voorstel van Red Amsterdam, waarin de subsidie aan dieselboten wordt afgeschaft. De gelden die daarmee bespaard worden, zullen ten goede komen aan de ondernemers in de branche die wél inzetten op schonere rondvaart en hun boot 100 procent uitstootvrij willen maken door elektrisch te gaan varen.

Ook is unaniem besloten dat het GVB en het Havenbedrijf hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en steeds meer elektrisch gaan varen. 'Het doel moet zijn om geheel uitstootvrij door de wateren van Amsterdam te gaan varen', aldus Red Amsterdam.

Subsidie?
De afgelopen jaren kregen rederijen subsidie om hun rondvaartboten schoner te maken, bijvoorbeeld door roetfilters. Wat Red Amsterdam betreft schoot dat niet op, vandaar dat nu alleen nog maar écht 100 procent schone rederijen op de subsidie kunnen rekenen.

Het oorspronkelijke idee was dat alle rondvaartboten in 2015 'schoon' moesten zijn. Inmiddels is deze deadline uitgesteld tot in ieder geval 2025. In 2020 moeten alle rederijen wel opnieuw een vergunning aanvragen. Dan geldt dat hoe schoner je boten zijn, hoe groter je kans op een vergunning is.