Start van hoofdcontent

Stad

nl

Teeven: 'Géén permanente opvang voor vluchtelingen'

14 maart 2014, 23.25 uur · Aangepast 18 maart 2014, 09.59 uur

Volgens staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is het niet wenselijk als er een permanente opvang voor uitgeprocedeerde vluchtelingen in de stad komt.

Dat zei hij vrijdag in het AT5-programma Dit Wordt het Nieuws. Wel is Teeven met burgemeester Eberhard van der Laan in gesprek over mogelijke verlenging van de opvang van asielzoekers in de Havenstraat. In de oude gevangenis in die straat verblijven sinds begin december zo'n 150 vluchtelingen, die daarvoor in de Vluchtkerk zaten.

Zes maanden
In het oorspronkelijke plan wordt gesproken van opvang van zes maanden. Op 1 juni dienen de vluchtelingen het gebouw aan de Havenstraat verlaten te hebben. Een deel van de groep is er psychisch of lichamelijk zo slecht aan toe dat er een kans is dat het niet mogelijk is om de Havenstraat op 1 juni te verlaten.

Donderdag liet Van der Laan de gemeenteraad weten met Teeven in gesprek te zijn over mogelijke verlening van de opvang van de zieke asielzoekers in de Havenstraat. De staatssecretaris laat in Dit Wordt Het Nieuws weten 'niet onwelwillend te staan' tegenover dit plan, mits het alleen gaat om zieke vluchtelingen en het traject gericht blijft op terugkeer van de vluchtelingen naar het land van herkomst.

Voor een permanente opvang van kwetsbare vluchtelingen in de stad voelt Teeven echter niets. Onlangs werd bekend dat Van der Laan het plan heeft een dergelijke opvang te realiseren. Die opvang zou plek moeten bieden aan 200 uitgeprocedeerde asielzoekers. Staatssecretaris Fred Teeven is echter stellig in zijn reactie op dat plan. Hij noemt het niet wenselijk, omdat de opvang van asielzoekers niet op het niveau van de gemeente maar door het rijk geregeld wordt.

Op adem
De opvang in de Havenstraat is een initiatief van de gemeente, waar het rijk mee heeft ingestemd door de voormalige gevangenis te verhuren aan de stad. Zo hoeven de vluchtelingen niet meer van kraakpand naar kraakpand te trekken en kunnen ze op adem komen. De bedoeling is dat binnenkort begonnen wordt met de eerste gesprekken met uitgeprocedeerde vluchtelingen over terugkeer naar het land van herkomst.

Volgens Teeven zijn veel asielaanvragen van de vluchtelingen inmiddels afgerond. Het overgrote deel van de groep krijgt géén verblijfsvergunning. Zij zullen mee moeten werken aan terugkeer op vrijwillige basis, of gedwongen uitgezet worden naar het land van herkomst.