Start van hoofdcontent

Stad

nl

NS gaat 'oude' dubbeldekkers opknappen

17 maart 2014, 09.19 uur · Aangepast 19 maart 2014, 12.25 uur · Foto: Jos van Zetten

Een deel van de dubbeldekkers van de NS zal er over twee jaar een stuk moderner uit zien.

De 418 rijtuigen worden zuiniger en comfortabeler, zo laat de vervoerder maandag weten. Het project gaat volgens een woordvoerder 'enkele honderden miljoenen' kosten.

Het gaat om de eerste generatie dubbeldekkers, de zogenoemde VIRM-dubbeldekkers, die sinds het begin van de jaren 90 over het Nederlandse spoor rijdt. De verbouwde treinen krijgen op de bovenverdieping een inrichting die uitnodigt om te werken en lezen met tweezitsbankjes, terwijl de benedenverdieping met loungebanken en bankjes tegenover elkaar juist informeel is.

Bovendien krijgen de treinen nieuwe schermen met reisinformatie en draadloos internet. Op de benedenverdiepingen wordt kunst geplaatst. De NS verwacht ook dat de treinen 20 procent zuiniger worden, door het gebruik van LED-verlichting, zuinigere klimaatinstallaties en een betere stroomlijning. De dubbeldekkers worden onder handen genomen door NedTrain in Haarlem. Begin 2016 moeten de eerste verbouwde treinen gaan rijden. In 2020 moeten alle rijtuigen zijn aangepakt.