Start van hoofdcontent

Stad

nl

PvdA-raadslid betrokken bij vechtpartij Leidseplein

17 maart 2014, 14.34 uur · Aangepast 18 maart 2014, 10.51 uur · Foto: De Voorbijganger

Op het Leidseplein is het zondag aan het einde van de middag tot een handgemeen gekomen tussen demonstranten.

Op het Leidseplein was zondag aan het einde van de middag een demonstratie tegen het beleid van de Turkse premier Erdogan. Een andere groep besloot hierop een tegendemonstratie te organiseren, waarna het op zeker moment tot een handgemeen tussen beide partijen kwam.

Bij de vechtpartij is een onbekend aantal demonstranten gewond geraakt. Een van de betrokkenen bij de vechtpartij was PvdA-raadslid Emre Ünver.

'Erg geschrokken'
Ünver laat in een reactie weten 'erg geschrokken' te zijn van het incident. Hij is naar eigen zeggen belaagd tijdens de demonstratie. Ünver gaat morgen aangifte doen.

Een aantal demonstranten van de andere groepering heeft al aangifte gedaan.

UPDATE 18.00 uur
De fractievoorzitter van de PvdA in Amersfoort, Fethi Killi, was ook bij de demonstratie en schoot Ünver te hulp, meldt persbureau ANP maandagavond. Toen hij een van de jongens probeerde tegen te houden, raakte hij gewond aan zijn wenkbrauw. Killi gaat ook aangifte doen. De politie zei maandag een onderzoek in te stellen.

Verschillende Turkse organisaties die bij de demonstratie waren, waaronder het Gezi Platform Nederland, veroordelen de aanval op Ünver. 'Wij beschouwen deze aanval als een directe aanval op de democratische beginselen en vrijheid van meningsuiting. We roepen de Nederlandse overheid dan ook op om de veiligheid van iedereen die deelneemt aan het democratisch spel te waarborgen en garanderen’, aldus de partijen in een verklaring. Het Gezi Platform staat kritisch tegenover de regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.