Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Zuidoost kiest voor lege stoel in bestuurscommissie

23 maart 2014, 13.22 uur · Aangepast 24 maart 2014, 05.13 uur

In stadsdeel Zuidoost zal één zetel in de bestuurscommissie de komende vier jaar hoogstwaarschijnlijk leeg blijven.

Met 927 stemmen wist de Partij voor Vrije Amsterdammers (PVVA) woensdag een van de dertien zetels te veroveren in de bestuurscommissie. Maar niemand weet wie de lijsttrekker, ene J. de Weerd, is. De Weer heeft geen campagne gevoerd in het stadsdeel en kwam ook niet opdagen om zijn benoemingsbrief te accepteren.

Bovendien woont De Weerd niet in Zuidoost, weet Het Parool. En de enige andere kandidaat van de PVVA in Zuidoost woont er ook niet. Tenzij één van de twee kandidaten over een week wel als bewoners van het stadsdeel staat ingeschreven, blijft de zetel de komende vier jaar leeg. En daarmee krijgt de bestuurscommissie in Zuidoost een even aantal van twaalf zetels, wat lastig kan zijn met stemmen.

CDA wil stemmen hertellen
Het CDA is het woedend over deze verkiezingsblunder. De christendemocraten voerden wel weken campagne in Zuidoost, maar kregen acht stemmen minder dan de PVVA en daarmee géén zetel. 'Een partij die aantoonbaar geen enkele bemoeienis met Zuidoost heeft, wint een zetel omdat de partijnaam als twee druppels water op die van de PVV lijkt. En een partij die sinds de oprichting van het stadsdeel actief is, vist achter het net', zegt CDA-leider Hans Res.

Res vroeg om een hertelling, maar volgens het stadsdeel zijn er geen gronden voor zo'n ingrijpende maatregel.